Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, alergija maistui yra vis didėjantis sveikatos susirūpinimas, kuris paveikia apie 6% amerikiečių suaugusiųjų ir vaikų.1 Tarp pagrindinių maisto alergenų, kurie kelia didelę grėsmę, yra žemės riešutai, todėl beveik 1,5 milijono amerikiečių iki 18 metų kyla pavojus gyvybei pavojingoms reakcijoms, pavyzdžiui, anafilaksijai.2
Amerikos pediatrų akademija anksčiau rekomendavo tėvams atidėti žemės riešutų įvedimą savo montessori žaislai vaikams iki 3 metų. Tačiau 2008 m. jie atsisakė šio patarimo, o 2019 m. atnaujino savo gaires, kad pripažintų, kad vengimas gali nepadėti išvengti alergijos maistui. Tiesą sakant, daugėja įrodymų, patvirtinančių mintį, kad ankstyvas žemės riešutų poveikis gali būti naudingesnis užkertant kelią alergijai vėliau gyvenime.3
2024 m. gegužės mėn. tyrimas4 paskelbtas žurnale NEJM Evidence dar labiau sustiprina šį teiginį. „Tai pirmasis tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti ilgalaikę burnos toleranciją kaip apsauginę strategiją nuo alergijos žemės riešutams“, – „Fox News“ sakė Gideonas Lackas, Londono King’s College vaikų alergijos profesorius ir vienas iš tyrimo autorių.5 Tačiau nors šis požiūris gali atrodyti daug žadantis, ar tai tikrai tinkamas pasirinkimas jūsų vaikui?
Tyrimų serija parodo galimą ankstyvo žemės riešutų poveikio naudą
Šis tyrimas, žinomas kaip Learning Early About Peanut Allergy (LEAP)-Trio tyrimas, pagrįstas pradinio LEAP klinikinio tyrimo ir tolesnio tyrimo LEAP-On rezultatais. Pradinis LEAP bandymas6 2015 m. dalyvavo daugiau nei 600 kūdikių nuo 4 iki 11 mėnesių amžiaus, kuriems buvo didelė rizika susirgti alergija žemės riešutams dėl esamos alergijos kiaušiniams arba sunkios egzemos. Kaip pranešama Nacionalinių sveikatos institutų pranešime spaudai:7
„LEAP tyrimo metu pusė dalyvių reguliariai vartojo žemės riešutų produktus nuo kūdikystės iki 5 metų amžiaus, o kita pusė per tą laikotarpį vengė žemės riešutų. Mokslininkai nustatė, kad ankstyvas žemės riešutų produktų vartojimas sumažino alergijos žemės riešutams riziką sulaukus 5 metų 81 %.
Vėliau LEAP vaikų, kurie dalyvavo LEAP-On, buvo paprašyta nevalgyti žemės riešutų produktų nuo 5 iki 6 metų amžiaus. Tyrėjai nustatė, kad dauguma vaikų iš pradinės žemės riešutų vartojimo grupės liko apsaugoti nuo alergijos žemės riešutams sulaukę 6 metų.
„Alergija žemės riešutams daugeliui vaikų nuo 6 iki 12 gyvenimo mėnesių išsivysto labai anksti. Jei norite užkirsti kelią ligai, tai reikia padaryti prieš ligai išsivystant”, – CNN sakė D. Lackas. Jis paaiškina, kad šis reiškinys, žinomas kaip burnos tolerancijos indukcija, rodo, kad ankstyvas alergenų poveikis gali išmokyti imuninę sistemą atsispirti alergijoms vėliau.8
Siekiant atsižvelgti į šias išvadas, 2024 m. LEAP-Trio tyrimas9 siekė nustatyti, ar ankstyvo žemės riešutų vartojimo apsauginė nauda išliks iki paauglystės. Tyrėjai stebėjo 508 dalyvius iš pradinio LEAP tyrimo, kuriam dabar apie 12 metų. Jie nustatė, kad alergija žemės riešutams išliko „žymiai labiau paplitusi“ žemės riešutų vengimo grupėje – 15,4 % jų buvo alergiški.
Palyginimui, tik 4,4% anksti vartojusių žemės riešutus buvo alergiški. Šie atradimai atskleidė, kad žemės riešutų įvedimas ankstyvame amžiuje gali sumažinti alergijos žemės riešutams riziką paaugliams 71%.10
„Pagrindinė šio tyrimo išvada yra ta, kad ankstyvas žemės riešutų vartojimas, pradedant anksti pirmaisiais gyvenimo metais, suteikia ilgalaikę apsaugą nuo alergijos žemės riešutams iki pat paauglystės, net jei žemės riešutų nevartojame po 5 metų amžiaus. “ Trūksta daugiau paaiškinimų „Fox News Digital“.11
Nedideli žemės riešutų sviesto kiekiai gali būti naudingi, bet čia yra laimikis
JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto (NIAID) direktorė dr. Jeanne Marrazzo pabrėžė pranešime spaudai.12 kad LEAP-Trio tyrimo išvados „turėtų sustiprinti tėvų ir globėjų pasitikėjimą, kad jų mažų vaikų maitinimas žemės riešutų produktais nuo kūdikystės laikantis nustatytų rekomendacijų gali užtikrinti ilgalaikę apsaugą nuo alergijos žemės riešutams“.
„Jei būtų plačiai įgyvendinta, ši saugi ir paprasta strategija galėtų užkirsti kelią dešimčiai tūkstančių alergijos žemės riešutams atvejų tarp 3,6 mln. vaikų, gimusių Jungtinėse Valstijose kasmet“, Marrazzo pridūrė.
Lackas pabrėžia, kad įtraukiant žemės riešutus į kūdikių racioną, idealu naudoti tyrę sumaišytą sklandų žemės riešutų sviestą, kad būtų išvengta užspringimo pavojaus. Kuo anksčiau vaikas susidurs su maisto alergenais, tuo geriau. Tačiau jie turi būti vystymosi ir neurologiškai pasirengę valgyti kietą maistą, o tai reiškia, kad jie gali kramtyti ir nuryti nerizikuodami užspringti. Jis neskatina duoti kietųjų medžiagų kūdikiams iki 3 mėnesių amžiaus.13
Dr. Purvi Parikh, NYU Langone Niujorke alergologas ir imunologas bei Alergijos ir astmos tinklo atstovas, CNN pasakė panašias rekomendacijas. Ji patarė, kad vaikams, kuriems yra nedidelė alergijos rizika, žemės riešutus galima pradėti nuo 4 iki 6 mėnesių, vadovaujant pediatrui. Tačiau vaikai, sergantys sunkia egzema ir alergija kiaušiniams, prieš duodami žemės riešutų, turėtų apsilankyti pas alergologą.14
„Kadangi kūdikiai dar negali turėti kietųjų dalelių, rekomenduojama, kad jis būtų plonos konsistencijos, panašios į motinos pieną ar mišinį, ir gali būti įmaišytas į jį, kad būtų išvengta užspringimo. Pradėti nuo nedidelio kiekio ir lėtai didinti, kiek toleruojama kas 3–4 dienas. „ Pridūrė Parikhas.15
Tačiau, nors ankstyvas žemės riešutų įvedimas gali būti naudingas alergijos prevencijai, yra svarbus įspėjimas, kurį turite atsiminti apie žemės riešutų sviestą – jame yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA).16 Taigi, nors nedideliais kiekiais jis gali būti naudingas mažinant vaikų alergijos žemės riešutams riziką, idealu sumažinti bendrą PUFA vartojimą, kad būtų užtikrinta optimali sveikata.
Per didelis PUFA vartojimas gali pakenkti jūsų vaiko sveikatai
Kaip matote toliau pateiktoje lentelėje, PUFA, ypač omega-6 riebalų linolo rūgštis (LA), gausu maisto ruošimui naudojamuose sėklų aliejuose, taip pat sėklose ir riešutuose. Visų pirma žemės riešutuose yra 32% linolo rūgšties.
Kad būtų aišku, LA yra toksiška tik tada, kai suvartojama per dideliais kiekiais. Deja, didžioji dauguma žmonių šiais laikais suvartoja kur kas daugiau LA nei idealus kiekis, o tai kenkia jų ląstelių ir mitochondrijų funkcijoms.
Netgi vaikai ir paaugliai rizikuoja suvartoti per daug LA vartodami maistą, kuriame yra augalinio aliejaus, ir itin apdorotus maisto produktus.17 Vienas tyrimas18 parodė, kad PUFA vartojimas vaikams didėja su amžiumi, o maži vaikai vidutiniškai suvartoja nuo 2,5 iki 7,9 gramo per dieną, o paaugliai – nuo 5,4 iki 17,9 gramo.
Tai reiškia, kad vidutinis mažylis jau suvalgo daugiau LA nei rekomenduojami 2–5 gramai. Sulaukę paauglystės, jie gali suvartoti daugiau nei tris kartus daugiau nei viršutinė riba.
Viena iš priežasčių, kodėl PUFA kelia problemų, yra ta, kad juos lengvai pažeidžia deguonies rūšys, susidarančios gaminant ląstelių energiją. Dėl šios žalos susidaro pažangūs lipoksidacijos galutiniai produktai (ALE), kurie savo ruožtu sukuria pavojingus laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti jūsų ląstelių membranas, mitochondrijas, baltymus ir DNR. Lipidų oksidacija taip pat yra pagrindinė priežastis, dėl kurios sutrumpėjo žemės riešutų sviesto galiojimo laikas.19
Dar labiau susirūpinimą kelia tai, kad PUFA yra integruoti į ląstelių membranas ir gali ten išlikti nuo penkerių iki septynerių metų. Juose taip pat trūksta daugiau nei vienos poros vandenilio atomų, todėl jie labai jautrūs oksidacijai, dėl kurios riebalai skyla į kenksmingus metabolitus, tokius kaip OXLAM (oksiduoti LA metabolitai).
Tada šie ALE ir OXLAM sukelia mitochondrijų disfunkciją, kuri yra daugelio lėtinių ligų požymis. Dėl šių priežasčių rekomenduoju apriboti LA suvartojimą iki mažiau nei 5 gramų arba dar geriau iki 2 gramų per dieną. Norėdami sužinoti daugiau apie galimas perteklinio linolo rūgšties vartojimo pasekmes jūsų ar jūsų vaiko sveikatai, peržiūrėkite mano straipsnį „Linolio rūgštis – žalingiausias jūsų dietos ingredientas“.
Apribokite savo vaiko žemės riešutų sviesto suvartojimą
Pakartotinai, jei galvojate apie žemės riešutų maitinimą savo vaikui anksti, kad sumažintumėte alergijos žemės riešutams riziką, siūlau jų duoti tik nedideliais kiekiais, kad neviršytumėte PUFA vartojimo. Pasak Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento (USDA),20 100 gramų žemės riešutų sviesto yra 9,73 gramo LA – tai sudaro apie 1,6 gramo LA viename šaukšte žemės riešutų sviesto.
Nors tai gali atrodyti nedidelis kiekis, atminkite, kad linolo rūgštis yra plačiai paplitusi mūsų mityboje. Net ir nedideli LA kiekiai, esantys riešutuose ir riešutų svieste, gali lengvai padidinti jūsų vaiko kasdienį LA suvartojimą už idealios ribos ir taip prisidėti prie galimų sveikatos problemų.
Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad LA turėtų sudaryti bent 3% viso suvartojamos energijos 1–2 metų vaikams ir mažiausiai 2% vyresniems nei 2 metų vaikams.21 Mano rekomendacija yra sumažinti LA suvartojimą iki mažiau nei 5 gramų per dieną. Pasiekus kasdienę 5 gramų ribą, greitai gendančios dvigubos LA jungtys pradės oksiduotis ir generuoti pavojingus laisvuosius radikalus.
Maitinkite savo vaiką tinkamu maistu
Kadangi įrodyta, kad ankstyvo žemės riešutų įvedimo apsauginis poveikis tęsiasi iki paauglystės ir po 5 metų nereikia valgyti žemės riešutų produktų,22 Jums nereikia nuolat pakuoti daug PUFA turinčių žemės riešutų sviesto sumuštinių savo vaiko mokyklos pietums. Verčiau sutelkite dėmesį į savo šeimos maitinimą sveikatą stiprinančiais maisto produktais, tokiais kaip išvardyti toliau esančioje lentelėje.
Tačiau prieš įtraukdami sveikų angliavandenių į savo vaiko mitybą, jis turi turėti optimalią žarnyno sveikatą. Jei jų žarnyno sveikata sutrikusi, valgydami skaidulinius vaisius ir krakmolą pamaitinsite tik jų žarnyne esančias patogenines bakterijas. Taigi, jei jūsų vaiko žarnyno sveikata yra prastesnė nei optimali, pradėkite iš savo raciono pašalindami kuo daugiau LA ir lėtai įveskite sveikų angliavandenių, pradedant nuo vaisių sulčių.
Sveiki angliavandeniai |
|
Šviežios vaisių sultys, tokios kaip saldžiosios ekologiškos apelsinų sultys (ne karčios) | Sezono metu prinokę vaisiai |
Klevų sirupas arba medus | Gerai paruoštos daržovės (mikroelementų ir skaidulų) |
Gerai išvirtos šaknys ir gumbai | balti ryžiai |
Masa harina | Rauginta duona |
Gerai išvirtos pupelės (kartais) | |
Riebalai |
|
Sviestas, ghi ir lajus | Mažai PUFA turintys kiaušiniai |
Žalias pienas ir sūris | Ekologiškas šokoladas |
Kokosų aliejus | |
Baltymai |
|
Kaulų sultinys | Jautienos arba bizono malta |
Želatininiai mėsos gabalai, tokie kaip jautienos blauzdos, jaučio uodega, kiaulienos šlaunys arba vištienos skilveliai | Vištienos sparneliai, blauzdelės ir šlaunelės iš tinkamai šertų viščiukų |