Galbūt pastebėjote, kad per pastaruosius kelerius metus sparčiai populiarėjo Nutella. Kai kurios šokoladinio lazdyno riešutų užtepėlės variacijos kitose pasaulio dalyse populiarios jau šimtus metų. Pastarąjį dešimtmetį išaugusios rinkodaros dėka ji išpopuliarėjo ir JAV.
„Mental Floss“ teigimu, kas 2,5 sekundės kur nors pasaulyje kas nors perka „Nutella“ indelį! Tai daug šokoladinio gėrio. O ko nemylėti, tiesa?
Daug, tiesą sakant! Šioje skanioje lazdyno riešutų užtepoje yra DAUG cukraus, o kai kurie ingredientai geriausiu atveju kelia abejonių. Nors parduotuvėje pirkta „Nutella“ dažnai manoma kaip sveikas užkandis, dėl didelio cukraus kiekio ją derinčiau su spurgomis ir šokoladiniais batonėliais. O 2012 m. Ferrero (kuris gamina Nutella) išsprendė ieškinį dėl apgaulingo jo kaip sveiko maisto pardavimo.
Sveikas, naminis „Nutella“ receptas
Kai prieš keletą metų pristačiau šį nostalgišką skanėstą savo vaikams (prieš tiriant ingredientus), jiems tai patiko. Taigi man buvo liūdna, kad tai nėra skanus skanėstas, kuriuo jie galėtų mėgautis dažnai (šeši vaikai + tiek cukraus = nesmagu). Nors jame yra keletas naudingų ingredientų (lazdyno riešutų ir juodojo šokolado), paslėptų po visu tuo cukrumi!
Taigi, žinoma, pasiryžau pabandyti atkurti sveiką, naminį variantą!
Šis naminis „no-tella“ variantas yra puikus, jei tikrai bandote apriboti angliavandenių / cukraus kiekį. Kai kuriuose receptuose pasaldinti reikia ištirpinto šokolado, granuliuoto cukraus ar kokosų cukraus. Šioje versijoje be rafinuoto cukraus naudojamas klevų sirupas. Čia tiks ir medus. Skystas saldiklis padeda padaryti kremą.
Recepto pataisymai
Šios naminės versijos trūkumas? Jis nėra toks kreminis kaip „tikrasis“ daiktas iš bakalėjos parduotuvės ir yra labiau migdolų sviesto arba natūralaus žemės riešutų sviesto konsistencija. Jei norite natūralaus varianto, geresnio už originalą, rekomenduoju šį. Jis yra riešutinis, tepamas ir praleidžia granuliuotą cukrų, palmių aliejų ir kitus priedus.
Iš pradžių šiame recepte naudojau kambario temperatūros kokosų aliejų, bet atrodo, kad vanduo veikia geriau. Tai šiek tiek sumažina galiojimo laiką, bet mūsų namuose tai nebuvo problema. Mano vaikai jį suvalgo pakankamai greitai, man nereikia jaudintis!
Naminis „No-tella“ šokoladinis lazdyno riešutų užtepėlė
Tai mano nuomonė apie Nutella. Jis yra naminis, pagamintas iš tikrų maisto ingredientų, be pieno ir veganiškas. Šį užtepėlę naudojau gamindama pyragus, sviestinį kremą keksiukams, pyragų įdarams, duonai, sausainiams ir kt. Jis toks pat universalus, kaip ir skanus.
Kaip pašalinti lazdyno riešutų odeles
Naminė Nutella skanesnė, kai ji gaminama be popierinių riešutų odelių. Vis dėlto jums nereikia skrupulingai sėdėti su skustuku! Yra keletas skirtingų būdų juos pašalinti. Aš naudoju stiklainio metodą ir šviežiai paskrudintus lazdyno riešutus dedu į stiklainį, suplakiu, o tada išsirenku riešutus.
Kitas variantas – naudoti virtuvinį rankšluostį. Skrudintus lazdyno riešutus tiesiog padėkite ant rankšluosčio, sulenkite ir sutrinkite.
Naminio Nutella receptas
Skanus šokoladinio lazdyno riešutų užtepėlės receptas su paprastais ingredientais, daug mažiau cukraus ir daugiau baltymų nei pirmaujantis prekės ženklas.
-
Įkaitinkite orkaitę iki 350° F. Lazdyno riešutus paskleiskite vienu sluoksniu ant kepimo skardos ir kepkite 12–15 minučių, kol pasidarys kvapnus.
-
Skrudintus lazdyno riešutus atsargiai sudėkite į indelį su dangteliu ir suplakite. Popierinės odelės iškart nukris. Nuimkite riešutus be odos ir sudėkite į virtuvinį kombainą arba greitaeigį trintuvą.
-
Lazdyno riešutus malkite apie 5-8 minutes, kol jie taps kreminiu lazdynų riešutų sviestu.
-
Kakavos miltelius ir šiltą vandenį sumaišykite iki vientisos masės.
-
Įpilkite klevų sirupo, kakavos miltelių mišinio, vanilės ir 1/4 šaukštelio druskos. Plakite dar 2-3 minutes, kol visi ingredientai susimaišys ir taps vientisa.
-
Perkelkite į indą ar kitą sandarų indą. Laikykite šaldytuve keletą savaičių.
Mitybos faktai
Naminio Nutella receptas
Kiekis vienai porcijai (1 TBSP)
Kalorijos 117
Kalorijos iš riebalų 81
% dienos vertė*
Riebalai 9g14 %
Sočiųjų riebalų 1g6 %
Polinesočiųjų riebalų 1 g
Mononesočiųjų riebalų 7g
Natrio 37 mg2 %
Kalis 138 mg4 %
Angliavandeniai 8g3 %
Skaidulos 2g8 %
Cukrus 5g6 %
Baltymai 3g6 %
Vitaminas A 3 TV0 %
Vitaminas C 1 mg1 %
Kalcis 26 mg3 %
Geležis 1 mg6 %
* Procentinės dienos normos yra pagrįstos 2000 kalorijų dieta.
Šiame recepte galite naudoti bet kokį saldiklį, kurį norite, tik pasaldinkite pagal skonį.
Kaip naudoti lazdyno riešutų šokoladinį užtepėlę
Šis klasikinis itališkas užtepas yra universalus ir puikiai tinka tiek daug dalykų. Štai keletas būdų
Sveikesnis lazdyno riešutų užtepimo variantas
Prisipažinimas: šio recepto negaminu tiek daug, kai atradau dar geresnį jau paruoštą variantą. Jį galite gauti čia. Esu už „pasidaryk pats“ maršrutą, kai tik įmanoma, tačiau šiuo atveju iš anksto paruoštas yra geras pasirinkimas keliais būdais:
- Mažiau cukraus: Jame yra 40% mažiau cukraus nei kituose variantuose. Vardinio prekės ženklo 2 šaukštuose yra 21 gramas cukraus, o Nutiva – tik 12 gramų.
- Etinės kilmės: Daugumoje lazdyno riešutų užtepėlių naudojamas palmių aliejus, kuris gali būti problemiškas, jei jo šaltinis nėra etiškas. Visos „Nutiva“ prekės ženklo sudedamosios dalys, įskaitant palmių aliejų, yra pagamintos etiškai (atogrąžų miškai ir nekenksmingi gyvūnams).
- Maistingesnis: Skirtingai nuo kitų prekių ženklų, šiame porcijoje yra 450 miligramų omega-3 iš chia ir linų! (Tai daugiau nei vienoje porcijoje yra sardinėse ir tunuose. Mano vaikai tikrai renkasi šokoladinį variantą!)
- Ekologiški, nepatvirtinti GMO ir sertifikuoti be glitimo: Kiti prekių ženklai nėra ekologiški arba juose yra GMO ingredientų.
Ar esate šokoladinio lazdyno riešutų užtepėlės gerbėjas? Ar kada bandėte gaminti naminę „Nutella“? Pasidalinkite žemiau!