Nesaldintas kokosų pienas yra supermaisto pieno pakaitalas, kurį dažnai naudoju savo namuose. Nors migdolų ir avižų pienas tinka tam tikriems receptams, kokosų pienas suteikia sodraus kremiškumo. Komercinėje formoje taip pat paprastai yra mažiau ingredientų. Dėl savo kreminės tekstūros kokosų pienas puikiai pakeičia karvės pieno produktus, tokius kaip pusė su puse ir plakta grietinėle.
Kas yra kokosų pienas?
Kokosų pienas gaminamas sumaišius šviežią subrendusio kokoso minkštimą (arba „mėsą“) su vandeniu. (Rudos plaukuotosios bakalėjos parduotuvėje). Tada mišinys perpilamas per filtrą, kad išsiskirtų pienas. Gautas skystis yra tirštas ir kreminis, turintis natūralų kokoso skonį.
Šiomis dienomis yra daug kokoso produktų. Be kokosų pieno, pamatysite kokosų grietinėlę, kokosų aliejų, kokosų vandenį, kokosų miltus, kokosų cukrų ir net kokosų aminorūgštis.
Nors jie visi yra gauti iš kokosų, jie skiriasi perdirbimu, skoniu, naudojimu, maistinėmis medžiagomis ir nauda sveikatai.
Kokosų pieno nauda sveikatai
Taigi, ką kokosų pienas daro jūsų kūnui? Kokosų piene gausu sveikų riebalų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų. Jame mažai angliavandenių, todėl tai puiki pieno alternatyva, jei laikotės mažai angliavandenių turinčios arba ketogeninės dietos.
Pagrindiniai kokosų pieno mineralai yra magnis, geležis, fosforas, kalis ir cinkas. Kokosų pienas suteikia vidutinį magnio kiekį ir apie 3-4 mg geležies.
Fosforas yra būtinas kaulų sveikatai ir energijos gamybai. Kokosų pienas suteikia apie 60 mg viename puodelyje. Jame taip pat yra kalio, svarbaus elektrolitų mineralo, palaikant subalansuotą kraujospūdį. Viename puodelyje kokosų pieno yra apie 600 mg kalio – beveik tiek pat, kiek ir banane.
Kokosų pienas nėra geras kalcio, vitamino A ar vitamino D šaltinis. Taigi kai kurie komerciniai prekių ženklai savo kokosų pieną praturtina šiomis maistinėmis medžiagomis. Štai kodėl kartais juos pamatysite mitybos faktų etiketėse ant kokosų pieno, kuris tiekiamas dėžutėse.
Gali sumažinti uždegimą
Kokosų piene esančios riebalų rūgštys gali padėti sumažinti uždegimą. Lauro rūgštis yra vidutinės grandinės trigliceridas (MCT), esantis kokosų piene, kuris taip pat yra antioksidantas. Mokslininkai susiejo lauro rūgštį su uždegimą sukeliančių cheminių medžiagų mažinimu organizme.
Kokosų piene taip pat yra nedidelis kiekis antioksidantų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas E ir selenas. Nors jų yra nedideliais kiekiais, šie antioksidantai gali turėti stiprų priešuždegiminį poveikį.
Žinome, kad už daugelio sveikatos būklių slypi lėtinis uždegimas. Pavyzdžiui, jis vaidina pagrindinį vaidmenį sergant širdies ligomis, artritu ir autoimuniniais sutrikimais. Gali padėti valgyti priešuždegiminę dietą, kurioje yra kokosų produktų.
Imuniteto palaikymas
Kokosų pienas gali palaikyti imuninę sistemą ir padėti kovoti su infekcijomis. Kokosų piene esanti lauro rūgštis turi antimikrobinių savybių. Lauro rūgštis virsta monolaurinu, kuris kovoja su kenksmingais patogenais, tokiais kaip bakterijos, virusai ir grybeliai.
Kadangi lauro rūgštis yra riebalų rūgštis, kokosų aliejuje jos yra dar daugiau.
Smegenų sveikata
Kokosų piene esantys MCT gali būti greitas energijos šaltinis smegenims, kurios paprastai naudoja gliukozę kurui. Trūkstant angliavandenių, MCT yra alternatyvus energijos šaltinis. Smegenys tikrai gerai veikia ketonus, o kai kurie žmonės pastebi geresnes pažinimo funkcijas ir susikaupimą. Pasaulyje žinomas neurologas daktaras Dale’as Bredesenas naudoja MCT, kad palaikytų sergančius Alzheimerio liga.
Virškinimo palaikymas
Kokosų piene yra maistinių skaidulų, kurios gali padėti pagerinti virškinimą ir užkirsti kelią vidurių užkietėjimui. Jis taip pat gali skatinti žarnyno sveikatą, skatindamas naudingų bakterijų augimą virškinimo trakte. Kokosų piene esantys riebalai kai kuriems žmonėms, ypač netoleruojantiems laktozės, lengviau virškinami, nes tai alternatyva be pieno.
Ką apie cholesterolį ir širdies sveikatą?
Kokosų pieno riebumas daugiausia yra sočiųjų riebalų. Pagrindinis mąstymas yra tas, kad sotieji riebalai padidina MTL „blogojo“ cholesterolio kiekį. Aš taip nesijaudinu dėl sočiųjų riebalų ir netikiu, kad jie sukelia nesveiką aukštą cholesterolio kiekį, nes tai yra viso maisto dietos dalis.
Kitos problemos, tokios kaip uždegimas ir didelis cukraus kiekis kraujyje, yra už širdies ir kraujagyslių ligų. Kokosų piene taip pat yra specifinės rūšies sočiųjų riebalų, vadinamų lauro rūgštimi.
Manoma, kad lauro rūgštis padidina MTL ir DTL arba „gerojo“ cholesterolio kiekį. DTL padidėjimas gali padėti subalansuoti galimą MTL padidėjimą. Tikrai nėra gero ar blogojo cholesterolio. Tai tik cholesterolis, kurio kepenys vis tiek gamins, jei per mažai sumažės.
Ar kokosų pienas penėja?
Kokosų pienas yra gana kaloringas, ypač riebus. 1 puodelio porcijoje konservuoto kokosų pieno gali būti apie 400–450 kalorijų. Tačiau kokosų piene esantys riebalai dažniausiai yra vidutinės grandinės trigliceridai (MCT).
Mokslinių tyrimų metu MCT rečiau kaupiasi kaip riebalai. Jie iš tikrųjų gali skatinti svorio mažėjimą, mažindami apetitą ir skatindami riebalų deginimą.
Tačiau, jei nerimaujate dėl svorio, tiesiog naudokite mažesnį kiekį. Keli šaukštai kavos ar kokteilių vis tiek suteiks skonio ir kremiškumo. Tokiu būdu galėsite mėgautis kremine tekstūra žymiai nepadidindami kalorijų.
Galbūt lentynose šalia riebaus varianto pastebėjote lengvą kokosų pieną. Tačiau jame yra mažiau kalorijų, nes jis skiedžiamas vandeniu, kad būtų mažai riebalų. Jei norite sumažinti kalorijų kiekį, į įprastą kokosų pieną įpilkite daugiau vandens.
Kitas svarbus dalykas – ieškoti nesaldinto kokosų pieno. Daugelyje kokosų pieno prekių ženklų yra pridėta cukraus, todėl jis labiau skatina svorio augimą. Saldiklių derinimas su riebalais yra greitas būdas atsikratyti svarų.
Paprasti būdai į savo mitybą įtraukti kokosų pieno
Yra daug paprastų ir skanių būdų, kaip įtraukti kokosų pieną į savo mitybą. Štai keletas idėjų ir keletas mano mėgstamiausių:
Gėrimai
Sriubos
Kariai
Desertai
Štai dešimt kitų būdų, kaip naudoti kokosų pieną. Turėdami visus tuos kokosų pieno receptus, galite susimąstyti, ar įmanoma persistengti.
Ar saugu gerti kokosų pieną kiekvieną dieną?
Per didelis kokosų pieno vartojimas taip pat gali sukelti nepageidaujamą svorio padidėjimą. Vartojant daug kokosų pieno, ypač kartu su kitais riebiais maisto produktais, ilgainiui gali atsirasti nutukimo.
Pasak FDA, kokosai laikomi „medžio riešutais“. Taigi, tie, kurie yra alergiški medžių riešutams (anakardžių, graikinių riešutų ar migdolų), gali būti atsargūs su kokosų pienu.
Nors techniškai kokosai yra vaisiai, kai kurie riešutams alergiški žmonės taip pat reaguoja į kokosą. Tai gali būti dėl kryžminio reaktyvumo, nes imuninė sistema tampa ypač jautri. Tačiau tai gali būti dėl kryžminio užteršimo perdirbimo įrenginiuose. Bet kuriuo atveju verta būti atsargiems.
Pažeistas žarnynas taip pat padidina tikimybę susirgti kokoso alergija. Bet taip yra su maistu apskritai.
Apatinė eilutė apie kokosų pieną
Kokosų pienas yra vienas iš mano mėgstamiausių ne pieno produktų. Manau, kad jo pirkimas riebaus pavidalo yra geriausias universalumas. Prie desertų nupilu vandenį ir išplaku kaip riebią grietinėlę. Jei man reikia labiau atskiesto varianto, tiesiog įpilu daugiau vandens ir išmaišau. Kokosų pieno maistinė sudėtis leidžia jį visada turėti sandėliuke.
Ar naudojate kokosų pieną savo namuose? Kokie yra jūsų mėgstamiausi naudojimo būdai? Pasidalykite su mumis žemiau!