Kaip maistinės medžiagos veikia kartu akių sveikatai
Siekiant išsaugoti ir pagerinti regėjimą, apsisaugoti nuo akių sutrikimų ir skatinti bendrą akių funkciją, vyksta sudėtinga vitaminų, mineralų ir antioksidantų sąveika.
-
Antioksidantai ir vitaminai: stipri pora
Vitaminai A, C ir E yra būtini sveikoms akims palaikyti. Kad tinklainė išliktų sveika, vitaminas A yra labai svarbus. Morkos ir saldžiosios bulvės yra turtingi beta karotino, būtino sveikam naktiniam matymui, šaltiniai.
Citrusiniai vaisiai ir žalumynai yra turtingi vitamino C šaltiniai – galingas antioksidantas, padedantis apsaugoti akis nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Tai taip pat sumažina kataraktos išsivystymo tikimybę ir pagerina akių kraujagyslių sveikatą.
Riešutuose ir sėklose yra vitamino E, kuris apsaugo akių ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris gali sukelti tokias ligas kaip su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija (ARMD). Kartu šie vitaminai padeda išsaugoti gerą regėjimą ir atitolinti akių sutrikimų atsiradimą.
-
Cinkas ir selenas: gerina maistinių medžiagų įsisavinimą
Selenas ir cinkas yra dar du mineralai, labai svarbūs akių sveikatai palaikyti. Kadangi cinkas palengvina vitamino A, kuris palaiko tinkamą tinklainės funkcionavimą, pasisavinimą, cinkas yra labai svarbus. Jis dalyvauja gaminant melaniną – pigmentą, kuris apsaugo akis, ir jo yra dideliais kiekiais akyje, ypač tinklainėje.
Brazilijos riešutai ir vėžiagyviai yra geri seleno, kuris sustiprina antioksidacinį vitamino E poveikį, šaltiniai. Šis derinys apsaugo nuo oksidacinės pažaidos akies audiniams, užkertant kelią kataraktai ir ARMD.
-
Omega-3 riebalų rūgštys: akių sveikatos palaikymas
Tinklainės ląstelių sveikata priklauso nuo omega-3 riebalų rūgščių, kurių daugiausia yra žuvyse, pavyzdžiui, lašišoje ir linų sėmenyse. Užtikrindamos, kad akys generuotų pakankamai ašarų ir išsaugotų ląstelių membranų vientisumą, jos padeda išvengti akių sausumo. Šios riebalų rūgštys taip pat padeda palaikyti bendrą tinklainės sveikatą, o tai padeda išvengti ARMD.
-
Geriausias laikas valgyti akių sveikatai
Maistinių medžiagų veiksmingumas skatinant akių sveikatą gali būti labai paveiktas, kai jas vartojate. Norėdami gauti optimalų poveikį, pateikiame keletą patarimų, kada vartoti konkrečias maistines medžiagas:
-
Rytas: pusryčiai, kuriuose gausu vitamino A
Pusryčiai, kuriuose gausu vitamino A, gali padėti užtikrinti, kad jūsų akys išliktų geros būklės visą dieną. Geri variantai yra tokie maisto produktai kaip kiaušiniai, spirituoti grūdai ir apelsinų daržovės, pavyzdžiui, morkos ar saldžiosios bulvės. Dienai bėgant, vitaminas A palengvina tinklainės gebėjimą prisitaikyti prie šviesos svyravimų, o tai padeda jūsų akims prisitaikyti prie perėjimo nuo tamsios prie šviesios situacijos.
-
Vidurdienis: pietūs, kupini antioksidantų
Jei norite apsaugoti akis nuo per dieną besikaupiančio oksidacinio streso, puikiai tiks antioksidantų kupini pietūs. Į savo valgį įtraukite įvairių energingų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, paprikų ir špinatų. Šie maisto produktai, kuriuose gausu C ir E, padeda apsaugoti akių audinius nuo pažeidimų, nes veikia kaip atsvara laisviesiems radikalams.
-
Cinkas su Omega-3 vakarienė vakare
Vakare sutelkite dėmesį į cinko ir omega-3 riebalų rūgščių turtingą maistą. Cinkas padeda pasisavinti vitaminą A ir gerina bendrą tinklainės sveikatą, o omega-3 riebalų rūgštys išlaiko akis suteptas ir sveikas. Vakarienė prieš miegą iš ant grotelių keptos lašišos, lapinių žalumynų ir porcijos pupelių ar lęšių yra puikus būdas pagyvinti akis.
-
Naktis: drėkinimas ir poilsis.
Galiausiai prieš eidami miegoti įsitikinkite, kad esate pakankamai hidratuotas. Vandens ar žolelių arbatos gėrimas gali padėti išvengti dehidratacijos, pagrindinės sausų akių priežasties. Pakankamas drėkinimas skatina ašarų susidarymą, todėl jūsų akys yra malonios ir drėkinamos naktį.
Valgydami šiuos maistinių medžiagų turinčius patiekalus tinkamu paros metu žymiai pagerinsite akių sveikatą, o jūsų akys bus sveikos ir šviesios daugelį metų.
“Geriausi pasirinkimai geresniam regėjimui“