Ar Nutella sveika? (Plius sveikos alternatyvos)


Prieš daugelį metų keletą savaičių praleidau atostogaudamas Europoje. Ėjau į žygius, tyrinėjau gražius miestus, išbandžiau vietinį maistą ir per daug pasimėgavau italų mėgstama Nutella. „Nutella“ valgydavau pusryčiams ir desertui, ir tai buvo skanus, šokoladinis skanėstas.

Grįžusi namo retkarčiais nusipirkdavau indelį „Nutella“, kad pasimėgaučiau. Bet pagalvojau, ar Nutella sveika? Kai sužinojau daugiau apie sudedamąsias dalis, supratau, kad tai nėra geras pasirinkimas. Sukūriau savo naminės „Nutella“ receptą, tačiau tai dažnai užima daugiau laiko nei turiu.

Buvau pasiryžusi rasti sveikesnę, jau pagamintą, mažiau cukraus turinčią šios užtepėlės versiją.

Kas yra Nutella?

Šokoladinis lazdyno riešutų užtepas buvo populiarus nuo 1800-ųjų pradžios, kai šokolado trūko dėl importo įstatymų. Norėdami ištempti šokoladą, kurį turėjo, šokoladininkai pradėjo dėti lazdyno riešutų, kurių buvo gausu, kad sukurtų tepamą skanėstą. Jie jį pavadino gianduia ir daugelį metų išlaikė populiarumą.

Antrojo pasaulinio karo metu šokolado prieinamumą vėl paveikė normavimas. Pietro Ferrero, šokolado gamintojas Italijoje, atgaivino idėją dėti lazdyno riešutų į šokoladą. Taip gimė Nutella. Šiandien plitimas vis dar labai populiarus Europoje ir JAV.

Deja, amerikietiškoje versijoje yra daug cukraus ir abejotinų ingredientų. Nors jis buvo parduodamas kaip sveikas pusryčių maistas, dėl didelio cukraus kiekio jį sumaišiau su spurgomis ir pyragaičiais.

Ar Nutella sveika?

Remdamiesi reklama, galite manyti, kad „Nutella“ yra sveikas maistas, vertas vietos ant jūsų pusryčių (ir pietų bei vakarienės) stalo. Jame nėra daug ingredientų, ir jie visi atrodo šiek tiek nekenksmingi. Deja, šie paprasti ingredientai slepia kai kurias problemas:

Nutella Ingredientai: cukrus, palmių aliejus, lazdyno riešutai, kakava, lieso pieno milteliai, išrūgų milteliai, sojų lecitinas ir vanilinas

Atrodo, paprasti ir palyginti sveiki ingredientai, tiesa? Bent jau galime ištarti juos visus! Po velnių, net 5 metų vaikas tikriausiai galėtų ištarti visus tuos ingredientus. Tačiau šiek tiek giliau įsigilinus į sudedamąsias dalis, matyti paslėptos šio plitimo problemos.

Nutella ingredientai

Deja, dėl kelių ingredientų Nutella negali būti sveiko maisto. Jis neturi jokios maistinės vertės ar naudos sveikatai. Tiesą sakant, pridėto cukraus ir dirbtinių skonių kiekis reiškia, kad to reikia vengti. Jei pusryčiams nevalgytumėte saldainių arba nemaitintumėte jo vaiko, tikriausiai taip pat būtų gera mintis praleisti „Nutella“.

Cukrus

Pirmasis ingredientas yra rafinuotas cukrus… ir nemenkas kiekis. Dviejuose šaukštuose šio šokoladinio užtepėlės yra 21 gramas cukraus arba penki pridėtinio cukraus kubeliai! Tai daugiau nei dauguma saldainių ir spurgų!

Dar blogiau, kad cukrus nėra ekologiškas. Nutella daugiausia naudoja runkelių cukrų – labai rafinuotą cukrų, kuriame dažnai yra daug pesticidų. Cukriniai runkeliai taip pat dažnai yra GMO. Vargu ar sveikas maistas.

Cukraus vartojimui yra laikas ir vieta (žinoma, saikingai). Tačiau svarbu rinktis ekologišką ir ne GMO cukrų.

Palmių aliejus

Palmių aliejus yra sveiki riebalai, būdingi daugeliui dalykų, įskaitant maistą, ploviklius ir grožio produktus. Šis aliejus auga tropikuose (daugiausia Pietryčių Azijoje) ir dažnai nuimamas netvariai. Tai prisideda prie miškų naikinimo, buveinių naikinimo, vandens taršos ir žmogaus teisių pažeidimų.

Laimei, ne visas palmių aliejaus nuėmimas kenkia aplinkai. Jei jis gaunamas tinkamai, jis gali būti labai maistingas ingredientas. „Palm Done Right“ siekia didinti informuotumą apie tinkamai gaunamą palmių aliejų ir skatina vartotojus rinktis etiškas ir sveikesnes galimybes. „Nutella“ naudoja 100% sertifikuotą tvarų palmių aliejų, kuris yra sertifikuotas RSPO (vienas iš nedaugelio gerų dalykų).

Sojų lecitinas

Kitas prieštaringai vertinamas šios užtepėlės ingredientas – soja. Sojos yra labai purškiamos kultūros (dažnai GMO), nebent jos gaunamos iš organinių šaltinių. Jis apdorojamas heksanu, stipriu tirpikliu ir benzino šalutiniu produktu. Sojoje taip pat yra ksenoestrogenų, kurie stipriai ardo endokrininę sistemą. Daugelis ekspertų mano, kad šie ksenoestrogenai gali būti iš dalies kalti dėl didėjančių reprodukcinių problemų.

Nors sunku visiškai išvengti sojų lecitino, yra ir sveikesnių alternatyvų. Pavyzdžiui, saulėgrąžų sėklos neturi tų pačių problemų.

Komercinė pieninė

Nutella taip pat yra neekologiškų „nugriebto pieno miltelių“. Nesupraskite manęs neteisingai, aš neturiu problemų su etiškai pagamintais pieno produktais, bet tai nėra tai, ką rasite „Nutella“.

Komerciniai pieno produktai gaunami iš karvių, auginamų siaubingomis sąlygomis ir šeriamų GMO grūdais bei antibiotikais. Jis taip pat pasterizuotas ir homogenizuotas. Iki to laiko, kai jis tampa „pieno milteliais“, jis yra pilnas oksiduoto cholesterolio, kuris susidaro dehidratacijos metu. Tai viena žalingiausių cholesterolio rūšių.

Lazdyno riešutai

Lazdyno riešutai – nuostabus ir maistingas maistas, kilęs prie Juodosios jūros. Deja, daugelis šiuolaikinių lazdyno riešutų, auginamų JAV ir Kanadoje, yra purškiami komerciniais pesticidais. Visada rinkitės ekologiškus lazdyno riešutus, kad išvengtumėte užteršimo pesticidais.

Kakavos milteliai

Kakava yra dar vienas maistingas maistas, kuris turi vietą sveikoje mityboje. Jame yra antioksidantų, kurie yra naudingi širdies sveikatai. Deja, didžioji pasaulio pasiūlos dalis surenkama neetiškais būdais, įskaitant vaikų vergų darbą. Ironiška ir liūdna, kad priverstinis vaikų darbas ir vergovė gamina mūsų mėgstamus skanėstus.

Remiantis BBC tyrimu, šie vergai vaikai dirba nuo 80 iki 100 valandų per savaitę be atlygio. Jie nepakankamai maitinami, negauna išsilavinimo ir dauguma niekada nematys savo šeimų. Apytiksliai 1,8 milijono vaikų dirba kakavos laukuose Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante.

Kad ir kaip kas nors būtų naudinga mano sveikatai, aš atsisakau pirkti ar vartoti bet kokį produktą, kuris gaunamas iš vaikų, verčiamų į vergiją ir nežmoniškas sąlygas. Laimei, „Nutella“ naudoja kakavą, pagamintą be vaikų darbo, ir palaiko sveiką kakavos gamybą.

Vanilinas

Būtų lengva pažvelgti į šį ingredientą ir manyti, kad tai tik techninis tikros vanilės pavadinimas… bet taip nėra. Tikrasis vanilės ekstraktas iš esmės yra tinktūra, pagaminta iš vanilės pupelių (čia kaip ją pasigaminti). Jis turi nuostabų skonį ir netgi turi keletą B grupės vitaminų.

Vanilinas nėra toks naudingas. Tai dirbtinis vanilės skonis, derinamas su cukrumi arba kukurūzų sirupu. Parduotuvėse etiketėse kartais tai nurodoma kaip „vanilės imitacija“. Jis dažnai gaunamas iš tokių dalykų kaip medienos plaušiena… vargu ar ko noriu savo maiste!

Nutella: sveikatos prausimas?

Jūs nesate vieni, jei manėte, kad Nutella yra sveika (nors taip nėra). 2012 m. vykusiame ieškinyje „Nutella“ patronuojanti įmonė „Ferrero USA“ buvo nuteista dėl klaidinančių teiginių apie sveikatingumą savo reklamoje ir pakuotėse.

Rezultatas buvo 3 milijonų dolerių atsiskaitymas. Bendrovė buvo priversta kompensuoti jį nusipirkusiems vartotojams, manydama, kad tai sveika. Taip pat buvo reikalaujama, kad „Ferrero USA“ pakeistų pakuotę, svetainę ir rinkodarą, kad atspindėtų didelį cukraus kiekį.

Ar yra sveika Nutella?

Žinau, kad galbūt galvojate, „Nutella“ yra tokia skani. Ar negalime tuo mėgautis saikingai?

Ir paprastai, sakyčiau, taip, mes galime mėgautis dalykais saikingai. Bet kai kalbama apie rafinuotų, labai apdorotų ingredientų mišinį, aš tiesiog negaliu su tuo susitaikyti.

Sukūriau naminės Nutellos receptą, kurį gaminu virtuvės kombainu. Bet aš ne visada turiu laiko tai padaryti. Puiku turėti sveikesnį parduotuvėje pirktą variantą. Laimei, radau „Nutiva“ ekologišką lazdyno riešutų užtepėlę – sveiką alternatyvą.

Sveika Nutella alternatyva

Ekologiškas, nepatvirtintas GMO Nutiva užtepas be pieno, be glitimo turi visą Nutella skanumą be kenksmingo šlamšto. Mano vaikai saikingai mėgaujasi šiuo nostalgišku skanėstu!

Mūsų šeima mėgsta Nutiva užtepėlę, nes tai:

  • Daug mažiau cukraus: Jame yra 40% mažiau cukraus nei kituose variantuose. Vardinio prekės ženklo porcijoje yra 21 gramas cukraus. Nutiva turi tik 12 gramų.
  • Etinės kilmės: Daugumoje lazdyno riešutų užtepėlių yra palmių aliejaus ir kakavos, kurios gali būti problemiškos, jei jos nėra pagamintos etiškai. Visi „Nutiva“ ingredientai, įskaitant palmių aliejų ir kakavą, yra gauti etiškai (atogrąžų miškai ir nekenksmingi gyvūnams).
  • Maistingesnis: Skirtingai nuo kitų prekių ženklų, šio vienoje porcijoje yra 450 mg omega-3! (Tai daugiau vienoje porcijoje nei sardinėse ir tunuose… ir mano vaikai tikrai labiau mėgsta šokoladą!)
  • Ekologiški, nepatvirtinti GMO ir sertifikuoti be glitimo: Kiti prekių ženklai nėra ekologiški ir juose yra sudedamųjų dalių, kurios gali būti genetiškai modifikuotos.
  • Be pieno: Mes nesame veganai, bet man labiau patinka alternatyva be pieno, kai pieno šaltinis yra komercinis pienas.

Skanūs lazdyno riešutų užtepėlės valgymo būdai

Nesvarbu, ar gaminate savo „Nutella“, ar sutaupote laiko ir pinigų ir perkate ekologišką iš anksto pagamintą versiją, yra tiek daug skanių būdų, kaip valgyti šią užtepėlę:

  • Panardinkite bananų traškučiams: Mano vaikai mėgsta į jį merkti bananų traškučius.
  • Į glotnutį: Jie rado kūrybiškų būdų, kaip jį panaudoti kokteiliuose. Jų mėgstamiausi yra lazdyno riešutų sviesto ir želė kokteilis bei šokoladinis lazdyno riešutų bananų kokteilis.
  • Užpilas blynams ar vafliams: Mano vyriausias šeštadieniais mėgsta gaminti blynus šeimai. Vaikai jas apibarsto šiuo užtepu ir pjaustytomis braškėmis.
  • Mocha kava: Pabandykite įmaišyti arbatinį šaukštelį šokoladinio lazdyno riešutų užtepėlės į kavą, kad gautumėte natūralų kremą.
  • Riešutų sviesto pakaitalas: Negalite (arba nemėgstate) žemės riešutų sviesto ar kito riešutų sviesto? Naudokite skanų šokoladinį lazdyno riešutų užtepėlę bet kuriame recepte, kuriam reikalingas riešutų sviestas.
  • Karštas šokoladas: Šis receptas yra vienas iš paprasčiausių būdų pasigaminti skanų, kreminį karštą šokoladą.
  • Užtepkite ant ledų: Pašildykite šiek tiek užtepėlės ir užtepkite ant ledų, kad skaniai pasimėgautumėte!

Pakeiskite savo Nutella

Perėjus prie sveikesnės „Nutella“ versijos, galėsite mėgautis šiuo skaniu skanėstu be viso pridėtinio cukraus, dirbtinių skonių ir abejotinų ingredientų. Vis tiek rekomenduočiau mėgautis saikingai. Tačiau naudodami sveikesnę versiją bent jau mėgausitės tuo, kas turi daugiau maistinės vertės ir mažiau cukraus!

Nutiva šokoladinį lazdyno riešutų užtepėlę galite įsigyti čia. Dabar rinkoje yra ir kitų sveikų variantų. Man taip pat patinka šis iš Artisana Organics, kuriame yra etiškai gaunamų, tvarių ingredientų. Be to, jis pasaldintas kokosų cukrumi.

Ar esate Nutella gerbėjas? Ar pereisite prie geresnės alternatyvos?



Source link

Draugai: - Marketingo paslaugos - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Karščiausios naujienos - Ultragarsinis tyrimas - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai -  Padelio treniruotės - Pranešimai spaudai -