Redaktoriaus pastaba: šis straipsnis yra pakartotinis spausdinimas. Iš pradžių jis buvo paskelbtas 2016 m. gruodžio 6 d.
Dirbtinių saldiklių – nulis kalorijų ir saldaus skonio – žavesys yra stiprus, todėl iki 141,18 milijono amerikiečių juos reguliariai naudoja.1 Tačiau nuo pat pradžių buvo susirūpinta, kad sintetinių junginių, kurių sudėtyje yra labai saldumo (200 kartų daugiau nei cukrus aspartamo atveju), vartojimas turi rimtų trūkumų.
Vienas baisiausių, ypač tiems, kurie vartoja dirbtinai saldintus, be cukraus ir dietinius produktus, tikėdamiesi numesti svorio, yra jų polinkis priaugti svorio. Tyrėjai rašė Yale Journal of Biology and Medicine:2
„Intuityviai žmonės, norėdami numesti ar išlaikyti svorį, renkasi nekaloringus dirbtinius saldiklius, o ne cukrų.
Nesvarbu, ar dėl dietinių gėrimų pramonės sėkmingų rinkodaros pastangų, svorio žinanti visuomenė dažnai laiko dirbtinius saldiklius „sveiku maistu“. Tačiau ar dirbtiniai saldikliai iš tikrųjų padeda sumažinti svorį?
Keista, bet epidemiologiniai duomenys rodo priešingai. Keletas didelio masto perspektyvių kohortų tyrimų nustatė teigiamą ryšį tarp dirbtinių saldiklių naudojimo ir svorio padidėjimo.
Nors jų, kaip svorio metimo priemonės, reputacija buvo tvirta nuo pat pradžių, jau daugelį metų žinoma, kad jos turi priešingą poveikį. Masačusetso bendrosios ligoninės (MGH) tyrėjų komanda netgi atskleidė galimą priežastį, kodėl dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, užkerta kelią svorio metimui, o ne skatina jį.3
Aspartamas skatina nutukimą blokuodamas žarnyno fermentų veiklą
Tyrimas su pelėmis atskleidė, kad gyvūnai, šeriami aspartamo geriamuoju vandeniu, priaugo svorio ir išsivystė metabolinio sindromo simptomai, o pelėms, kurios nebuvo šeriamos dirbtiniu saldikliu, ne. Be to, mokslininkai atskleidė, kad fenilalaninas, aspartamo skilimo produktas, blokuoja žarnyno fermento, vadinamo šarmine fosfataze (IAP), veiklą.
Ankstesniame tyrime buvo nustatyta, kad IAP apsaugo nuo metabolinio sindromo išsivystymo (ir sumažina simptomus sergantiesiems), kai jos maitinamos pelėms.4 Tyrimo autorius dr. Richardas Hodinas iš MGH chirurgijos skyriaus pranešime spaudai sakė:5
„Mes nustatėme, kad aspartamas blokuoja žarnyno fermentą, vadinamą žarnyno šarmine fosfataze (IAP), kuris, kaip mes anksčiau įrodėme, gali užkirsti kelią nutukimui, diabetui ir metaboliniam sindromui; todėl manome, kad aspartamas gali neveikti, nes net ir pakeičiant cukrų, jis blokuoja naudingi IAP aspektai“.
Tyrime dalyvavusios pelės buvo šeriamos arba paprastu vandeniu, arba vandeniu, užpiltu lygiaverčiu aspartamo kiekiu, esančiu dviejose ar trijose su puse skardinėse sodos, kartu su įprasta dieta arba riebia dieta. Riebalų grupės pelės, kurios gėrė aspartamo pripildytą vandenį, priaugo daugiau svorio nei tos, kurios valgė tą pačią dietą be aspartamo vandenyje.
Be to, visos pelės, maitinamos aspartamu, turėjo didesnį cukraus kiekį kraujyje – gliukozės netoleravimo rodiklį – ir didesnį uždegiminio baltymo TNF-alfa kiekį, o tai rodo sisteminį uždegimą. Atsižvelgdami į tai, kad aspartamas slopina IAP, mokslininkai pasiūlė, kad jo naudojimas būtų neproduktyvus.
Dirbtiniai saldikliai, susiję su svorio padidėjimu nuo 1980 m
Dirbtiniai saldikliai vis dar laikomi svorio metimo priemone 2016 m., nors jų kliūtys svorio netekimui buvo užfiksuotos bent jau nuo devintojo dešimtmečio. Tada San Antonijaus širdies tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 4000 suaugusiųjų, parodė, kad geriančių dirbtinai saldintus gėrimus KMI (kūno masės indeksas) nuolat buvo didesnis nei negeriančių žmonių.6
Vėlgi, devintojo dešimtmečio pradžioje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 78 700 moterų, nustatė, kad dirbtinių saldiklių vartojimas padidėjo didėjant santykiniam svoriui, o vartotojai buvo daug labiau linkę priaugti svorio, palyginti su tais, kurie nenaudojo dirbtinių saldiklių.7
Per pastaruosius dešimtmečius tokios asociacijos tik augo. Vieno tyrimo duomenimis, dirbtinai saldinti gėrimai, įskaitant dietinę soda, yra vieni iš pagrindinių kaltininkų, kurių vartojimas siejamas su „stulbinančiu“ vyresnio amžiaus žmonių liemens apimties padidėjimu.8
Tyrimai, paskelbti PLOS One, taip pat nustatė, kad reguliarus dirbtinai saldintų gaiviųjų gėrimų vartojimas yra susijęs su keliais metabolinio sindromo sutrikimais, įskaitant:9
- Pilvo nutukimas
- Atsparumas insulinui
- Gliukozės netoleravimo sutrikimas
- Nenormaliai padidėjęs riebalų kiekis kraujyje
- Aukštas kraujospūdis
Tyrimo metu nustatyta, kad kasdien geriant aspartamu pasaldintą dietinę sodą 2 tipo diabeto rizika padidėjo 67% (nepriklausomai nuo to, ar jie priaugo svorio, ar ne), o metabolinio sindromo rizika – 36%.
Vienas iš būdų, kaip dirbtiniai saldikliai padidina svorio padidėjimo, nutukimo ir kitų susijusių problemų, tokių kaip 2 tipo diabetas, riziką, yra „metabolinių sutrikimų“ sukėlimas, teigiama žurnale „Trends in Endocrinology and Metabolism“ paskelbtoje ataskaitoje:10
„… (A) kaupiami įrodymai rodo, kad dažniems šių cukraus pakaitalų vartotojams taip pat gali padidėti per didelio svorio padidėjimo, metabolinio sindromo, 2 tipo diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
… (C) saldaus skonio, bet nekaloringo ar sumažinto kaloringumo maisto ir gėrimų vartojimas sutrikdo išmoktas reakcijas, kurios paprastai prisideda prie gliukozės ir energijos homeostazės.
Dėl šių trukdžių dažnas didelio intensyvumo saldiklių vartojimas gali turėti priešingą poveikį medžiagų apykaitos sutrikimams sukelti.
Sodos pramonė įsipareigoja sumažinti kalorijas, kad pradėtumėte lėtai
Sodos pramonė įsipareigojo per dešimtmetį 20% sumažinti kalorijų, kurias amerikiečiai suvartoja iš gėrimų, skaičių, tačiau jos pradžia lėta.11 Remiantis gėrimų pramonės ataskaita, 2015 m. šis suvartojamų kalorijų kiekis sumažėjo tik 0,2%.
Be mažesnių pakuočių įvedimo ir produktų keitimo, pagrindinė strategija siekiant šio tikslo yra dirbtinai saldintų dietinių gėrimų skatinimas, tačiau mažai kalorijų turinčios ir nekaloringos sodos vartojimas praėjusiais metais sumažėjo beveik 6 proc.
Amerikiečiai vis labiau nerimauja dėl dirbtinių saldiklių, o sodos pramonė vis labiau stengiasi išlaikyti savo kadaise lojalius klientus. Viena iš jų nuolatinių strategijų atrodyti taip, lyg jie rūpintųsi jūsų sveikata, yra reklamuoti dietinius gėrimus kaip sveiką alternatyvą.
2013 m. jie pradėjo reklaminę kampaniją, skatinančią žmones susivienyti kovojant su nutukimu, o tada greitai pradėjo kitą kampaniją, reklamuojančią aspartamą dietiniuose gazuotuose.
Kaip teigiama skelbime, aspartamas yra „saugi, kokybiška cukraus alternatyva“. Akivaizdu, kad jie neperžiūrėjo šimtų šio dirbtinio saldiklio tyrimų, įrodančių jo žalingą poveikį arba dietinių gazuotų gėrimų vartojimo riziką apskritai.
Viename tyrime žmonių, kurie gėrė dietinę sodą, juosmens apimtis padidėjo 70% daugiau per 10 metų, palyginti su ne dietine soda. Tie, kurie gėrė du ar daugiau dietinių gazuotų gėrimų per dieną, juosmens apimtis padidėjo 500 %.
Tyrimai, paskelbti Mitybos ir dietologijos akademijos žurnale, taip pat atskleidė, kad žmonės, geriantys dietinius gėrimus, galiausiai kompensuoja savo „sutaupytas“ kalorijas valgydami daugiau maisto, kuriame yra daug cukraus, natrio ir nesveikų riebalų.12
Nutukę suaugusieji turėjo didžiausią kasdienį kalorijų kiekį iš nesveiko maisto, siejamo su dietiniais gėrimais. Mokslininkas Ruopeng An, Ph.D., buvęs Ilinojaus universiteto kineziologijos ir bendruomenės sveikatos profesorius, pažymėjo:13
„Gali būti, kad dietinius gėrimus vartojantys žmonės jaučiasi pateisinami valgyti daugiau, todėl siekia bandelės ar traškučių maišelio… O galbūt norėdami jaustis patenkinti, jaučiasi priversti valgyti daugiau šių kaloringų maisto produktų. “
Norėdami sužinoti daugiau apie žalingą dietinių gazuotų gėrimų poveikį, įskaitant aspartamą ir svorio padidėjimą, peržiūrėkite mūsų infografiką žemiau.
Ne tik svorio padidėjimas – problemos su aspartamu
Aspartamas sudarytas iš asparto rūgšties ir fenilalanino. Tačiau fenilalaninas buvo sintetiškai modifikuotas, kad būtų metilo grupė, nes tai suteikia didžiąją dalį saldumo. Ši fenilalanino metilo jungtis, vadinama metilo esteriu, yra labai silpna, todėl fenilalanino metilo grupė gali lengvai nutrūkti ir sudaryti metanolį.
Kai aspartamas yra skysto pavidalo, jis skyla į metilo alkoholį arba metanolį, kuris vėliau virsta formaldehidu ir yra aspartamo problemos šaknis.
Nors pramonės finansuojami tyrimai, kurie yra žinomi šališki, bando paremti aspartamo saugumą, 92% nepriklausomai finansuotų tyrimų nustatė, kad aspartamas sukelia neigiamą poveikį, įskaitant depresiją ir galvos skausmą.14 Tyrimas taip pat parodė, kad žiurkėms skiriant aspartamą net po 24 valandų buvo aptinkamas metanolis, kuris gali būti atsakingas už oksidacinio streso sukėlimą smegenyse.15
Esmė? Jei bandote numesti svorio, venkite dirbtinių saldiklių
Yra daugybė priežasčių vengti dirbtinių saldiklių (pavyzdžiui, jų ryšys su vėžiu), tačiau labiausiai įtikinanti priežastis tiems, kurie bando numesti svorio, yra paprastas faktas, kad jie gali trukdyti šiam procesui.
Kai užklumpa saldumynų troškimas, atsispirkite norui pasiekti dirbtinai pasaldintą maistą ar gėrimą ir suvalgykite ką nors natūraliai rūgštaus. Rūgštus skonis, pavyzdžiui, raugintų daržovių ar vandens, pabarstyto citrinos ar laimo sultimis, padeda sumažinti potraukį saldumynams.
Jei tai jūsų nežavi, išbandykite puodelį ekologiškos juodos kavos – opioidų receptorių, kurie jungiasi prie jūsų opioidų receptorių, užimkite juos ir iš esmės užblokuokite jūsų priklausomybę nuo kitų opioidus išskiriančių maisto produktų.16,17
Taip pat rekomenduoju spręsti savo potraukius emociniu lygmeniu. Turbo Tapping, kuri yra emocinės laisvės technikos (EFT) versija, yra specialiai pritaikyta padėti pašalinti saldumynų troškimą ir gali būti atliekama praktiškai bet kur ir bet kada, kai tik užklumpa potraukis.